Z prírody to najlepšie
Novinky z IREKS-u:
celosvetovo v obraze
Ireks

Ensaimada – slimák z Malorky

Po prvé: Ensaimada je malorské pečivo, ktorý sa prvýkrát spomína v dokumentoch zo 17. storočia. Ensaimada sa už dávno tradične piekla pri slávnostných príležitostiach. V priebehu rokov sa stala čoraz populárnejšou a dnes – hoci ide o špecialitu – je medzinárodne známa.

Vedeli ste,…
...že ensaimada sa vyrába rôznymi odlišnými spôsobmi? Dostupná je čistá, ako v našom recepte, alebo plnená, často takzvaným cabell d'àngel (anjelské vlasy), španielskym tekvicovým džemom. Hodí sa k nej: horúca čokoláda v hrnčeku.

Robí sa to takto: Na Malorke sa do ensaimády len tak nezahryznete. Namiesto toho sa jednotlivé kúsky najskôr odlomia a potom namočia do kávy.

Ochotný experimentovať: Pre tých, ktorí sú odvážni, je ensaimada dostupná aj s náplňou z klobásovej nátierky - Sobrassady. Pečivo je aj napriek tomu väčšinou sladké, pretože sa podáva s množstvom cukru.

 

MONDO LIEVITO MADRE vo vnútri: V ensaimade vedie naše Lievito Madre k typickej vláčnosti jemného sladkého kváskového pečiva a prebúdza mnoho chuťových spomienok. Okrem toho ju robí obzvlášť voľnou a nadýchanou. Prekvapte svojich zákazníkov pečivom na malorský spôsob!

Tu je recept