Po prvé: Ensaimada je malorské pečivo, ktorý sa prvýkrát spomína v dokumentoch zo 17. storočia. Ensaimada sa už dávno tradične piekla pri slávnostných príležitostiach. V priebehu rokov sa stala čoraz populárnejšou a dnes – hoci ide o špecialitu – je medzinárodne známa.
Vedeli ste,…
...že ensaimada sa vyrába rôznymi odlišnými spôsobmi? Dostupná je čistá, ako v našom recepte, alebo plnená, často takzvaným cabell d'àngel (anjelské vlasy), španielskym tekvicovým džemom. Hodí sa k nej: horúca čokoláda v hrnčeku.
Robí sa to takto: Na Malorke sa do ensaimády len tak nezahryznete. Namiesto toho sa jednotlivé kúsky najskôr odlomia a potom namočia do kávy.
Ochotný experimentovať: Pre tých, ktorí sú odvážni, je ensaimada dostupná aj s náplňou z klobásovej nátierky - Sobrassady. Pečivo je aj napriek tomu väčšinou sladké, pretože sa podáva s množstvom cukru.