Z prírody to najlepšie
Novinky z IREKS-u:
celosvetovo v obraze
Ireks
Slovensky> NOVINKY> Pohánkový sortiment

Pohánka

Pri pohánke ide o nepravé obilie. Nepatrí do rodiny tráv. Neobsahuje lepok, sama nie je pečná, ale používa sa kvôli svojej zvláštnej chuti. Rastliny nie sú náročné na pôdu, sú však chúlostivé na zimu a ku klíčeniu potrebujú dostatočne teplú pôdu.

Hlavná pestovateľská oblasť sa nachádza v Číne, Rusku a na Ukrajine. Trojhranné oriešky sa vyvíjajú zo semien do krátkeho hroznovitého kvetenstva. Pohánka patrí k rastlinám, ktoré produkujú veľa nektáru a peľu a preto je obľúbeným cieľom včely medonosnej.

Pohánka je cenná najmä svojím obsahom flavonoidu rutinu (označovaný tiež ako vitamín P), ktorý utesňuje steny ciev, zastavuje krvácanie (napr. pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri žilových chorobách a kŕčových žilách.

Je vhodná pre diabetikov, pacientov trpiacich celiakiou (pretože neobsahuje lepok) a doporučuje sa ako diéta pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva. Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), zásobuje telo vápnikom, fosforom a draslíkom (dôležité pre rast kostí); nie nevýznamný je obsah hodnotných poly-nenasýtených mastných kyselín.

V súčasnosti je pohánka hitom zdravej výživy. Pohánka a jej produkty obsahujú 3,4 - 5,2 % celkovej vlákniny, pričom asi 20 - 30 % je rozpustných. Konzumácia pohánky môže mať pre obsah vlákniny dôležitú úlohu v prevencii a liečbe hypertenzie a hypercholesterolemie ako kardiovaskulárnych rizikových faktorov. Fenolové zlúčeniny môžu znižovať hladinu krvného cukru a lipidov a prispievať tak k zníženiu cholesterolu v krvi.

Pohánkový chlieb

Pohánkové pecivo