Z prírody to najlepšie
Novinky z IREKS-u:
celosvetovo v obraze
Ireks

Zelená špalda – trendová kompetencia v IREKSe

Nielen špalda bola a je skutočným dlhodobým favoritom pekárov už niekoľko rokov. Jej „malá sestra“, zelená špalda, sa v posledných rokoch stala tiež absolútne trendovou obilninou. Pestovanie z núdze – aby sa predišlo úplnej strate úrody za zlých poveternostných podmienok – ako aj prvé použitie zelenej špaldy bolo objavené už dávno. Vzhľadom na vysoké výnosy z pestovania pšenice sa však medzitým takmer úplne stratila z dohľadu. V súvislosti s rôznymi výživovými trendmi je však už nejaký čas opäť v popredí!

Pri zelenej špalde sa jedná o zrno, ktoré sa zberá o dva až tri týždne skôr a je v tom čase ešte zelené. Neskôr v procese výroby ale stráca svoju zelenú farbu, a preto majú naše výrobky zo zelenej špaldy atraktívnu zlatohnedú kôrku.

Zelená špalda je v mnohých ohľadoch špeciálnym zrnom. Vzhľadom na skorý čas zberu ešte nemá celkom vyvinuté obsahové látky, ako napríklad škroby alebo lepok, a preto jej spracovanie nie je veľmi jednoduché a čistú múku zo zelených semien nemožno piecť. Ale v IREKSe presne vieme, ako sa s touto výzvou popasovať! Základom sú naše dlhoročné skúsenosti so špaldou a použitie vlastných sušiacich zariadení. Tradičné sušenie na ohni z bukového dreva dodáva zelenej špalde orieškovú, jemne dymovú chuť.

Zelenú špaldu nepoužívame len v jej čistej podobe, ale aj spracovanú. Skúste napríklad náš aromatický kvas – skutočná špecialita, ktorá nemá obdobu!