Pekársky majster a sládok z Kulmbachu Johann Peter Ruckdeschel položil v roku 1856 základ spoločnosti IREKS výstavbou pivovaru a sladovne. Odvtedy sa veľa zmenilo, priekopnícky duch zakladateľa spoločnosti však zostal zachovaný a naďalej pokračuje. Aj dnes je meno spoločnosti, ktorá je stále stopercentne rodinná, nerozlučne spojené s jej zakladateľom:
IREKS = Johann Ruckdeschel et Söhne, Kulmbach
IREKS vždy hľadal nové nápady, ktoré by mohli podporiť pekárske a pivovarnícke remeslo. Vynájdením „Ruckdeschel’s Milliose“ vytvoril v roku 1900 syn zakladateľa spoločnosti Johann Andreas Ruckdeschel základ pre rozvoj divízie prísad na pečenie. Prvý diastatický zlepšujúci prípravok na báze sladu sa stal míľnikom v pekárenskom odvetví.
Ďalším míľnikom bolo založenie „IREKS Institute for Bakery Sciences” („IREKS Inštitút pekárskych vied”), ktorý sa zaoberal výzvami pekární a rozvíjal nové nápady na optimalizáciu pracovných procesov. IREKS zároveň zaviedol komplexný zákaznícky servis. Jeho súčasťou bol aj odborný časopis „The Baker's Little Guide“ („Malý sprievodca pekára”), ktorý sa prvýkrát objavil v roku 1927.
S novým produktom FERTIGSAUER spôsobil IREKS revolúciu v spracovávani chlebového cesta. Dovtedy bežné použitie kvasu viedlo za nestálych podmienok vtedajšej prevádzky pekární k veľkým výkyvom v kvalite pečiva. Nový produkt okamžite zabezpečil trvalo vysokú kvalitu pečiva vďaka starostlivo vybraným fermentačným baktériám, ktoré mali ideálne podmienky. Už v tej dobe boli prednosti tohto produktu prezentované formou pôsobivého filmu.
50. roky boli v IREKSe charakteristické rozširovaním a modernizáciou. V roku 1954 bola postavená pekáreň na poskytovanie technických školení, poradenstva zákazníkom a terénnym pracovníkom a investovalo sa aj do najmodernejších výrobných zariadení a do rozšírenia sladovne.
Už v roku 1970 IREKS zásoboval viac ako 20 zahraničných trhov. Medzinárodná sieť sa výrazne posilnila založením dcérskych spoločností v Taliansku a Francúzsku. V nasledujúcich rokoch význam zahraničného obchodu neustále rástol a vznikali nové medzinárodné pobočky.
V roku 1971 IREKS vyvinul novú radu sladkého pekárskeho sortimentu pod názvom MELLA – zastrešujúcu značku, ktorá dodnes tvorí základ pre náš neustále rastúci sortiment pečiva, najmä v Nemecku.
Približne o desať rokov neskôr IREKS uviedol na trh prvú zmes na výrobu pečiva: SOJA MIX. Vďaka tomu umožnil pekárňam vyrábať rôzne druhy pekárskych výrobkov z jednej zmesi.
Deväťdesiate roky boli charakteristické ďalším rozvojom nášho východoeurópskeho podnikania! Založením spoločnosti OOO IREKS v Rusku v roku 1998 spoločnosť IREKS upevnila svoju pozíciu na trhu vo východnej Európe. S ďalšími pobočkami v Poľsku, Českej republike, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Chorvátsku a Srbsku patria krajiny východnej a juhovýchodnej Európy medzi najdôležitejšie trhy skupiny.
V roku 1998 bola v centrále v Kulmbachu uvedená do prevádzky nová výroba pekárskych zmesí. Samostatný, plne automatický systém miešania dávok kombinuje najnovšie technológie s najvyššími bezpečnostnými a kvalitatívnymi štandardmi. Vďaka tejto technológii je IREKS ideálne vybavený na to, aby spĺňal neustále sa zvyšujúce požiadavky na manažment alergénov, sledovateľnosť a individualizáciu.
V roku 2004 sa tradičná nemecká spoločnosť DREIDOPPEL stala súčasťou skupiny IREKS a obohatila tak našu ponuku v oblasti aróm, pást a zmrzlinárskych produktov.
Začiatkom roku 2000 IREKS rozšíril svoje aktivity v Južnej Amerike a otvoril dcérsku spoločnosť v Brazílii spolu s poľnohospodárskym družstvom COOPERATIVA AGRÁRIA. V roku 2011 IREKS ďalej rozšíril svoju trhovú pozíciu v Rusku akvizíciou skupiny TRIER. V nasledujúcich rokoch boli založené ďalšie dcérske spoločnosti v Číne, Kanade a Malajzii. Medzinárodné zastúpenie skupiny sa neustále rozširuje.
Flexibilná, automatizovaná, šetrná – v roku 2019 bola v Kulmbachu uvedená do prevádzky nová výroba sladových extraktov a tekutých kvasov. Tieto zaujmú nielen svojimi cennými technologickými vlastnosťami, ale aj rozmanitými vôňami, ktorými prispievajú k jedinečnej kvalite pečiva.
Výstavbou pekárenskej akadémie a technického centra v centrále v Kulmbachu vytvára IREKS miesto pre stretnutia odborníkov v obore. IREKS Campus neumožňuje len výmenu vedomostí, vzdelávanie a vzájomné prepájanie pekárov a odborníkov na jednom mieste, ale aj online! Ako digitálna informačná a seminárna platforma ponúka IREKS eCampus množstvo nových možností.